Samospráva sa pripravuje na rekonštrukciu kaštieľa z 19. storočia

27.01.2010 Snina

Snina 27. januára (TASR) - Rekonštrukcia sninského kaštieľa z 19. storočia, ktorý odkúpila samospráva od súkromného podnikateľa v roku 2009, sa pravdepodobne stane realitou.
Mestu bol v tejto súvislosti schválený projekt z fondov Európskej únie s celkovou výškou oprávnených nákladov na obnovu pamiatky v hodnote 2,43 milióna eur.
Samospráva požiadala o schválenie projektu na sklonku minulého roka v rámci výzvy regionálneho operačného programu Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov - intervencie do nehnuteľných kultúrnych pamiatok. \"Našou snahou je premeniť schátralý objekt kaštieľa v dôstojný stánok a uchovať tak kultúrne dedičstvo nielen pre obyvateľov Sniny, ale aj pre všetkých, ktorí do nášho mesta zavítajú, \" uviedla na margo schváleného projektu Anna Brečková z Mestského úradu v Snine. Ako dodala, zámerom magistrátu je v zrekonštruovaných priestoroch klasicistického kaštieľa zriadiť mestskú knižnicu, galériu, miestnosť pre vernisáže a slávnostné recepcie, ako aj koncertnú a obradnú sieň, keďže kaštieľ disponuje dobrou akustikou.
Podmienkou pre možnosť čerpania prostriedkov z eurofondov bolo, aby samospráva mala nehnuteľnosť vo svojom vlastníctve. Poslanci mesta schválili jej odkúpenie od súkromného podnikateľa za viac ako 348.000 eur v októbri 2009. Pamiatku v minulosti spravovalo viacero školských zariadení na území mesta.
Realizácii stavebných prác predchádza ešte proces verejného obstarávania. Z celkovej výšky oprávnených nákladov projektu v sume 2,43 milióna eur tvorí nenávratný finančný príspevok pre mesto hodnotu 2,32 milióna eur.
 

Vyberte región